Jul

By , 29. november 2009 13:49

Julesanger

Julerim og -regler

Bake kake søte

HÆPPI KRISSMESS!!!

Jul (av norr. jól som egentlig refererer til jólablót) er navnet både på den opprinnelig, hedenske feiringa av midtvinterdagen i Norden, senere også av den kristne høytiden og festen til minne om Jesu Kristi fødsel.I nyere vest-europeisk tradisjon er datoen for juledagen den 25. desember, mens den for eksempel i Den gresk-ortodokse kirke feires den 6. januar, som altså er synonym med midtvinterdagen. I Norge er høydepunktet for julefeiringen lagt til julaften, det vil si kvelden 24. desember, som tradisjonelt blir markert med familieselskap, og for enkelte også kirkegang.

Den kristne julen faller nesten samtidig med den tidligere markeringer for vintersolverv i forskjellige kulturer (germansk yule og romersk saturnalia). Det finnes likevel ingen sammenheng mellom disse feiringene. Det skandinaviske navnet på høytiden er også det gamle germanske navnet. På andre språk har høytiden fått navn som understreker at disse to feiringene har ingenting til felles, utenom samme årsdel. På engelsk brukes navnet Christmas eller «kristmesse» og tysk Weihnachten eller «vienatt».

For en stor del av den vestlige sivilisasjonen – spesielt for det protestantiske Europa og Nord-Amerika – er julen årets største høytid (i katolske land er ofte påske viktigere). Det er en mengde tradisjoner knyttet til julen, som juletre, julegaver, julenisse, julesanger, julemat, julekalender, julekrybbe og annet. Skikkene kan være forskjellige i ulike områder og land. Nordiske og norske fenomener er for eksempel julebukk og julehefter.

 

(Sakset fra  wikipedia)

Leave a Reply

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Panorama Theme by Themocracy

This site is protected by WP-CopyRightPro